伊莉討論區

標題: 《北京遇上西雅圖2》六日勁收5億人仔 [打印本頁]

作者: rousseau73    時間: 2016-5-4 09:01 PM     標題: 《北京遇上西雅圖2》六日勁收5億人仔

湯唯同吳秀波主演嘅《北京遇上西雅圖》3年前上映時,票房收咗約5.2億人民幣,最近續集《北京遇上西雅圖之不二情書》喺內地五一檔期上映,去到今日已經上咗6日,票房已經有5億,頭幾日每日票房都過億,不過假期過後,票房明顯有回落啦!聽聞續集拍咗約6000萬人民幣,票房收過2億就賺錢,睇嚟安樂公司繼《捉妖記》後又一部戲賺大錢啦!

其實《北》片續集收得咁勁,最主要係呢個假期完全冇對手,同期雖然有部郭富城同姚晨合演嘅《夢想合伙人》、黃曉明主演嘅《大唐玄奘》上映,但兩部戲票房都麻麻,前者上映6日,票房僅得6800萬左右,而曉明嘅《大》片就更慘,6日只收2600萬,一啲都威脅唔到《北》片,如果《美國隊長3:英雄內戰》(Captain America: Civil War)唔係拖到後日喺內地上,佢哋就未必有呢個票房,所以湯唯今次算有啲運啦!

心得:有水準的、有點意思的愛情片,仍然可以大賣,這是好現象。

[attach]114163439[/attach][attach]114163440[/attach][attach]114163441[/attach][attach]114163443[/attach][attach]114163445[/attach][attach]114163446[/attach][attach]114163447[/attach][attach]114163450[/attach]

作者: a5720104    時間: 2016-5-5 11:51 PM

沒看過這部愛情片
大概是有什麼地方吸引到影迷
續集才能有如此漂亮的票房
作者: FREEDOMCHAN    時間: 2016-5-10 10:03 PM

台灣甚麼時候才能上映啊...期待
作者: jun701110    時間: 2016-5-11 11:45 AM

很有氣質的湯唯
看他的電影感覺很舒服
加油哦
第二集一定給你捧場喔
作者: drinksemen    時間: 2016-5-15 08:05 PM

有空也想看看!!第一集最後沒結尾!!!
作者: jayporkj    時間: 2016-5-15 08:44 PM

台灣甚麼時候才能上映啊...期待
作者: tenshoufly    時間: 2016-5-15 09:37 PM

大陸的片子真的是賺很大阿
作者: alankkuu    時間: 2016-5-24 08:40 AM

大陸的朋友都說很好看!!
台灣什麼時候上映阿!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: aidensu3399    時間: 2016-5-24 10:09 AM

作者: s198621757    時間: 2016-5-24 10:43 AM

北京遇上西雅圖  好看嗎  第一集 看封面 似乎 無法引起 我的興趣
作者: caotaro    時間: 2016-5-29 01:02 PM

大推第二集 超級好看
作者: edwardhsu77    時間: 2016-5-29 11:26 PM

兩部完全是不同的故事, 第一部主要講的是前陣子很多中國媽媽去美國生產的現象,非常寫實; 第二部主要是跟小說的作者致敬, 但整個劇情的鋪陳也很道位~非常喜歡

歡迎光臨 伊莉討論區 (http://wwww489.eyny.com/) Powered by Discuz!